Olloy-sur-Viroin op 9 mei

05-05-2013 22:49

Hierbij uitgebreide info over de rit naar Olloy-sur-Viroin op donderdag 9 mei.

 

De Hemelvaartrit heeft als startplaats Olloy-sur-Viroin, camping “Try des Baudets” waar we ons na de rit kunnen douchen.

www.trydesbaudets.be/contactTry des Baudets 1 (voorheen: Rue Champagne-Camping 1)
B-5670 Olloy-sur-Viroin // Tel.: +32 (0)60 39 01 08
E-Mail: info@trydesbaudets.be

 

Olloy kun je bereiken via Charleroi, Philippeville en dan richting Couvin . Voor Couvin links afslaan richting Olloy en Vierves-sur-Viroin.

De camping bevindt zich rechts voor je het dorp Olloy-sur-Viroin binnen rijdt.

 

We vertrekken in Aspelare om 7u stipt. De afstand Aspelare – Olloy bedraagt 135 km en is ongeveer 1 u 40 autorijden.

Vertrek in Olloy is gepland om 9 uur stipt!!!

 

De fietsrit zelf bedraagt voor groep 2 een 105 km en kent 2 lange maar niet steile hellingen. We fietsen voornamelijk door de bossen langs rustige wegen of langs de Maas en Semois.

We vertrekken in Olloy en krijgen reeds na 1 km de eerste helling van een paar km lengte aan 2 a 4% stijging , vervolgens dalen we tot in Fumay en fietsen vervolgens gedurende een 40-tal km op het uitzonderlijk mooie fietspad 'Trans-Ardennes' in de Franse regio Champagne-Ardennnes dicht bij de Belgische grens in de schilderachtige vallei van de Meuse”.

Dit is een fietspad door de Franse Ardennen, 90% volledig vlak en één van de mooiste delen van het ononderbroken 83 Km lange fietspad langs “de Meuse” van Givet tot Charleville-Mézières. Ideaal voor wie van de Ardense natuurpracht wil genieten, maar niet houdt van veel klimwerk dat deze streek meebrengt: een mooi breed fietspad, het grootste deel volledig vlak en zo goed als volledig verkeersvrij. Doordat de route door het diep uitgesneden dal van de Meuse loopt, met de vele bochten en de pracht van de Ardennen, is dit zeker geen eentonige bedoening. Men krijgt ook door het diep ingesneden reliëf en de meanderende brede rivier een totaal ander zicht op de vallei.

Wanneer we “Haut-Rivières” bereiken gaat het terug naar omhoog gedurende een aantal km maar nooit echt steil (3 a 5%).

In Louette-St-Pierre voorzien we onze picknick.

Vervolgens gaat het nog een stukje vals plat naar omhoog en bereiken we het hoogste punt van de streek , het “Croix Scaillé”. De laatste 30 km gaan overwegend in dalende lijn naar het vertrekpunt in Olloy.

 

Voor degenen van groep 2 die graag aan SM doen is er de mogelijkheid om 2 heel mooie maar steile hellingen als surplus te beklimmen. Het vlakke gedeelte van Revin tot in Monthermé wordt dan vervangen door de beklimming van de “Mont du Malgré-Tout” en na Monthermé rijden we via Heaulmé ipv langs de Semois “gewoin omhoeig” ( zie onderstaande link) en dalen dan naar Haut-Rivières waar we weer bij de groep aansluiten.

 

Beklimming in Heaulmé:  www.youtube.com/watch?v=Uc16wn8WruQ

Een impressie van wat je kan verwachten: web4our.awardspace.com/index.php?page=foto&route=083&gif=F

 

Voor Groep 1 hebben we een rit van 118km uitgestippeld. Daarin zitten 5 hellingen, alle vrij lange maar niet-steile hellingen.

www.bikely.com/maps/bike-path/olloy-2013-g1

De start verloopt via Oignies-en-Tiérache en de eerste lange klim (1) in de richting van de Maas en de Frans-Belgische grens. Aan de Maas gaan we links naar Haybes, waar we de Maas oversteken en aan onze 2e klim (2) beginnen. Dan gaat het richting Monthermé (met een leuke afdaling) naar de Semois. We volgende de meanders van de Semois tot Bohan, zeker gekend als toeristische trekpleister. Het is genieten van de uitzichten rondom ons.

Vanaf Bohan klimmen (3) we terug naar het plateau. Picknick in Louette-St-Pierre, waar ook Groep 2 aanmeert.

Na de innerlijke mens versterkt en gelaafd te hebben, gaat het bergafwaarts naar Linchamps. Hier kiezen we voor de mooiste klim (4) van de dag: een zeer rustige weg door het bos. 

Na het bos komen we terug op de grote weg die we eerder al in tegengestelde richting reden. Mits we ons niet van weg vergissen, nemen we de super-afdaling naar Haybes. We zoeken de Maas op om vanaf Fumay aan onze laatste klim (5) te beginnen tot Oignies. De laatste kilometers tot Olloy gaan bergaf en eerdere ervaringen hebben geleerd dat de snelheid dan wel eens opmerkelijk durft toe te nemen.